Zoeken
  • juliestouch

Waarom stress niet goed is voor jouw huid!

In de huidige tijden ervaren steeds meer mensen stress. Sommigen omdat de werkdruk is verhoogd, anderen omdat ze net zonder werk zitten, mensen die totaal zonder sociaal contact zitten... Maar net daarom is het super belangrijk om in deze tijden goed voor je huid te zorgen!


Waarom is stress niet goed voor je huid?


Stress gaat de hoeveelheid cortisol verhogen in het lichaam. Cortisol wordt ook wel eens het stresshormoon genoemd. Het zorgt ervoor dat de cellen voldoende, meteen beschikbare, energie hebben zitten. Het zorgt ervoor dat we snel en gericht kunnen reageren op bepaalde situaties. Een zeker niveau van cortisol is goed voor ons lichaam, maar overdaad schaadt.


Door te lang stress te ervaren, komt er een te hoog cortisolgehalte in ons bloed. Hierdoor raakt onze hormoonbalans, bloedsuikerspiegel, cholesterolgehalte en vetstofwisseling verstoord.


Wat is de invloed hiervan op je huid?


Je krijgt meer last van puisten en onzuiverheden op je huid. Cortisol vermindert de weerstand van onze huidbarrière en vermindert het aantal stoffen die kunnen vechten tegen schadelijke stoffen. Hierdoor verhoogt onze talgproductie, wat leidt tot ontstekingen en verstopte poriën.


Je krijgt een droge en doffe huid. Door een hoger cortisolgehalte gaat onze celvernieuwing vertragen en onze huid gaat minder hydraterende stoffen vasthouden. Hierdoor treedt er ook een verdamping van het vocht in onze huid op.


Je wordt sneller oud. Niet in leeftijd dan (dat is nu net iets wat cortisol niet doet), maar je huid gaat sneller verouderen. Te veel cortisol versnelt het verouderingsproces. Onze huid gaat minder collageen en elastine aanmaken, stoffen die zorgen voor de stevigheid en soepelheid van onze huid. Daarbovenop krijgen vrije radicalen meer de kans om onze gezonde cellen aan te vallen en gebeurt er een versnelde afbraak van ons genetisch materieel. Een hele boterham dus, en misschien voor velen nog de factor waar ze het meest schrik van hebben.


Je krijgt meer vochtophopingen en donkere kringen onder je ogen. Dit omdat afvalstoffen niet voldoende afgevoerd kunnen worden.


Je krijgt meer last van huidaandoeningen. Je huid wordt veel gevoeliger door een teveel aan cortisol. Hierdoor krijg je sneller last van roodheden, jeuk,... maar ook van huidaandoeningen zoals eczeem. Je huid gaat ook minder snel herstellen van wondjes.


Hoe kan je de schade door stress proberen voorkomen?


Stress kan je nu eenmaal niet in 1,2,3 wegtoveren, maar je kan de schade wel zoveel mogelijk proberen beperken.

  • Probeer voldoende nachtrust te hebben. Bij voorkeur zou je ongeveer 8 uur per nacht moeten slapen. Onze huid gaat namelijk in herstelmodus als we slapen.

  • Gebruik vochtinbrengende en hydraterende producten.

  • Gebruik een serum met hyaluronzuur in. Bij Germaine De Capuccini hebben we het 'Hyaluronic Force Serum' in het gamma.

(c) Germaine De Capuccini
  • Natuurlijke oplossingen: gebruik meer kurkuma, lavendel of zoete amandelolie.

  • Neem voldoende me-time: dit kan door een uitgebreide huidverzorgingsroutine, maar ook door eens te gaan wandelen, een lang bad te nemen... Alles zodat je de stress even kan laten voor wat het is.

DUS?


Het belangrijkste is natuurlijk om de oorzaak van de stress aan te pakken, maar niets mis om in de tussentijd jezelf eens goed in de watten te leggen.


Omwille van Miss Corona en de sluiting doe ik momenteel aan online huidadviezen! Interesse? Stuur me gerust een berichtje voor een online afspraak of voor de vragenlijst.


Hopelijk tot snel bij Julie's Touch!

STAY SAFE


Julie


5 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven
 

©2020 door Julie's Touch. Met trots gemaakt met Wix.com