Zoeken
 • juliestouch

Waarom je zeker moet scrubben!

Rond scrubben bestaan nog heel veel vraagtekens. Wanneer doe ik het wel, wanneer niet? Met welk product scrub ik het best? Hoe vaak moet ik scrubben? In deze blogpost neem ik je mee in de wondere wereld van het scrubben!


Wat is scrubben? En waarom je het zeker moet doen!


Scrubben wordt ook wel exfoliëren genoemd. Het is het verwijderen van de dode huidcellen van je bovenste huidlaag. Dit wordt meestal gedaan om de huidtextuur en huidkleur te verbeteren.


Vuil, onzuiverheden, dode huidcellen, vet, talg... op de huid vertragen onze celvernieuwing. Daarom is het belangrijk dat deze van onze huid worden gehaald. Dagelijks kan je dit doen door het correct en goed reinigen van de huid, maar af en toe heeft onze huid een iets diepere behandeling nodig. Door te scrubben ga je de dode huidcellen van de huid halen en zo de aanmaak van nieuwe huidcellen stimuleren.


Waarom is dit zo belangrijk? Je kan elke dag de beste reinigers, dagcrème, serums... gebruiken, maar omdat de dode huidcellen bovenaan liggen, gaan zij met het product lopen en krijgen de nieuwe, goede cellen enkel het overschot. Door de dode huidcellen te verwijderen, kan het aangebrachte product rechtstreeks in contact komen met de nieuwe cellen.


Wist je dat... scrubben trouwens ook de bloedsomloop in je huid stimuleert?


Scrubben op basis van je huidtype


Voor de onzuivere huid is scrubben bevorderlijk. Op een onzuivere huid ligt er best wel wat talg en dode huidcellen. Doordat er dode huidcellen tussen en op de talg liggen, kan de talg niet weg. Dit resulteert vaak in een zwart puntje of een puist.


Ook tegen acné is scrubben goed! Gebruik wel steeds een scrub aangepast aan je huidtype; vaak wordt er zelfs een peeling gebruikt. Door te scrubben ga je je huid extra goed reinigen, zelfs tot in de follikel. Door deze te zuiveren, heb je minder kans op acné-ontwikkeling.


Voor de droge huid of gedehydrateerde huid: het probleem zit hem vaak in dode huidcellen die het hydraterende product opnemen in plaats van de nieuwe cellen, of omdat de bovenste cellen niet voldoende hydratatie meer opnemen of omdat ze te veel water laten verdampen. Door te scrubben breng je nieuwe, met vocht gevulde cellen naar de oppervlakte.


Ook bij hyperpigmentatie (lichtere of donkere plekjes op de huid) is scrubben een van de oplossingen om een egalere huid te krijgen. Door te scrubben ga je de gekleurde cellen van de huid afschilferen en de melamineproductie verminderen. Hierdoor kunnen er meer egale cellen naar de oppervlakte van je huid komen.


Bij een gevoelige huid moet je steeds opletten met scrubben! Hiervoor bestaan vaak zeer zachte scrubs of peelings. Het is steeds aangeraden om je voldoende te laten informeren over de geschikte producten.


Hoe en hoe vaak moet ik scrubben?


Scrubben doe je best 1à2 keer in de week met een product aangepast aan jouw huidtype. Meer scrubben is niet aan te raden omdat je je huidbarrière gaat beschadigen. Een beschadigde huidbarrière kan leiden tot een droge of gevoelige huid.


Wil je liever meer scrubben? Dan gebruik je een scrub die ook bedoeld is om meerdere keren te gebruiken. Zelf gebruik 3 keer per week de '365 soft scrub' van Germaine de Capuccini. Deze mag je eigenlijk zelfs dagelijks gebruiken.

(c) Germaine De Capuccini

Scrubben doe je, afhankelijk van je product, best met je handen en water. Ikzelf breng het product steeds aan op een vochtige huid, met mijn vingertoppen en in cirkelvormige bewegingen. Achteraf haal ik het product er dan af met een vochtig washandje. Opgelet: scrubben doe je best niet rond je ogen. De huid is hier veel dunner en dus gevoeliger dan op de rest van je gelaat.


Wanneer mag ik niet scrubben? En wat als ik te veel scrub?


Scrubben is niet altijd goed! Als je te vaak met het foute product gaat scrubben, kan dit je huidbarrière aantasten (zie hierboven).


Het is niet aangeraden te scrubben in volgende situaties:

 • Na zonverbranding. Je huid is dan te gevoelig en de huidbarrière is reeds aangetast. Behandel je verbrande lichaamsdeel met een voedende crème en begin pas terug te scrubben als je niets meer merkt van de verbranding.

 • Na het harsen. Ook is je huid veel gevoeliger na het verwijderen van haartjes. Wacht dus best 24-48 uur na het harsen om je huid te scrubben.

 • Bij wondjes of schaafplekken. Begin pas te scrubben indien je huid volledig is hersteld.

 • Bij zeer gevoelige huid.

 • Na laserbehandelingen en chemische peelings. Ook hier is je huid tijdelijk gevoeliger, waardoor je best 48u wacht na de behandeling. Luister steeds naar het advies van je behandelende schoonheidsspecialiste of arts.

 • Bij huidverdunnende medicijnen. Zoals reeds eerder vermeld wordt scrubben niet aangeraden bij een te gevoelige of te dunne huid.


Maar wat dan als je te vaak hebt gescrubd met een fout product? Dan treedt het ontstekingsmechanisme van onze huid in werking...

 • Je krijgt last van een droge, vochtarme huid.

 • Je krijgt last van roodhuiden en jeuk.

 • Je huid wordt overgevoelig.

 • Je krijgt meer last van acné en irritaties.

Je kan dit oplossen door eventjes maar 1x per week te scrubben en uiteraard met het juiste product. Gebruik voedende en kalmerende producten, afhankelijk van wat je huid nodig heeft.


DUS?


Hopelijk ben je nu helemaal ready-to-scrub! Heb je toch nog vragen of weet je niet welk product het best geschikt is voor jouw huid? Contacteer me gerust voor meer informatie of hulp!


Wat hebben we geleerd?

 • Scrubben is goed voor je huid, als je het correct en met het juiste product doet.

 • Je moet steeds opletten met scrubben en je goed informeren over de gebruiksaanwijzingen van het aangekochte product.

 • Te veel scrubben is schadelijk voor je huid.

SKINCARE-AT-HOME: door corona werk ik nu tijdelijk met huidanalyses door middel van een vragenlijst. Na het invullen stuur ik je enkele geschikte pakketjes door waaruit jij een keuze kan maken. Huidverzorging op maat van je huid en op maat van je budget! Klik hier voor de link: https://forms.gle/unguH21AHiZb2BxN8


Kijk je liever eens rond op de webshop? Bij 'basics' vind je de correcte reinigers en de 365 soft scrub!


Hopelijk tot snel!


Julie
11 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven
 

©2020 door Julie's Touch. Met trots gemaakt met Wix.com