Zoeken
  • juliestouch

Let's talk about acné

Acné is een huidaandoening die bij vele mensen gekend is. Vroeg of laat maak je zelf kennis met (lichte) acné, of ken je iemand die er last van heeft. Acné is niet enkel een huidprobleem waar je als tiener last van hebt, maar ook bijna de helft van de volwassenen heeft hier last van. Ik neem je even mee in het acné-verhaal.


Wat is acné?

Acné is een vaak voorkomende huidaandoening waarbij er een ontsteking rond de talgklier optreedt. Deze ontsteking komt voor wanneer er teveel talg wordt aangemaakt en de uitgang van de talgklier naar de huid verstopt raakt. Puistjes ontstaan dus via de poriën, want daar duwt de talgklier de talg naar buiten.


Acné is te herkennen aan puistjes en pukkels op het gezicht, de rug, de borst of de schouders. Vandaag focussen we echter op acné op het gelaat. Bij tieners vind je de puistjes vaak op de T-zone: voorhoofd en neus. Terwijl je bij volwassenen vaker puistjes ziet aan de zijkant van de wangen en de kin.


Er zijn verschillende soorten acné. Er wordt bijvoorbeeld een indeling gemaakt op basis van leeftijd. Zo heb je acné die optreedt bij baby's, jonge kinderen, in de puberteit en na de puberteit. Er wordt echter ook een onderverdeling gemaakt volgens het 'uiterlijk' van acné. Zo heb je bijvoorbeeld de mee-eters (zwarte puistjes), maar ook de puistjes gekenmerkt door hun witte kopje.


Oorzaken van acné


Over de oorzaken van acné wordt veel geschreven. Het is een thema dat vaak besproken wordt, waar onderzoek naar gedaan wordt. Sommige onderzoeken spreken elkaar tegen, waardoor ik hier ook mijn eigen ervaringen deel.


Voeding

Over voeding zelf neem ik een 'tussenpositie' in. Ik denk dat niet al je acné toe te schrijven is aan je levensstijl en de voeding die je inneemt, maar ik denk dat dit best wel een invloed heeft op de toestand van je huid.


Ik merk zelf een grote overeenkomst tussen de voeding die ik eet en de toestand van mijn huid. Als ik een hele week ongezonde voeding heb gegeten, dan heb ik tegen het einde van de week vaker last van puistjes en mee-eters.


De invloed van voeding zit hem in de gevoeligheid die je zelf hebt voor bepaalde voedingsmiddelen. Kijk daarom ook eens in de gevoeligheden voor voeding in je omgeving. Voedingsmiddelen die vaak in verband worden gebracht met acné zijn chocolade, suiker en producten met een hoog suikergehalte.


Hormonen

Hormonen hebben een invloed op de talgproductie in je huid. Bijna de helft van de volwassenen heeft last van acne na de puberteit, waaronder de meerderheid vrouwen zijn. Dit komt omdat mannen veel minder last hebben van hormoonschommelingen dan vrouwen. Vrouwen ervaren hormoonschommelingen tijdens hun menstruatiecyclus, zwangerschap en menopauze.


Sporten

Mensen die intensief zijn beginnen sporten, merken vaak ook meer acné. Dit doordat door krachttraining het testosteronniveau in het lichaam stijgt, waardoor er meer talg aangemaakt wordt in het lichaam.


Ook een teveel aan eiwitten (bijvoorbeeld door shakes), kan een oorzaak zijn. Dit ligt dan weer aan je eigen gevoeligheid. Sommige mensen hebben een zeer lichte intolerantie voor lactose of eiwitten.


Stress

Ook stress heeft een grote invloed op de aanmaak van talg in de huid. Allereerst is er de hogere aanmaak van testosteron, waardoor de talgproductie gaat stijgen. Daarbij komt dan nog eens de invloed van cortisol. Cortisol wordt ook wel het stresshormoon genoemd. Het hormoon gaat de huidbarrière doen verzwakken, waardoor bacteriën sneller in de huid kunnen dringen.


Behandeling van acné

Ook over het behandelen van acné wordt veel geschreven. En ook hier is het belangrijk om te kijken naar je eigen situatie. Ik raad je sowieso aan eens te horen bij je schoonheidsspecialiste voor de juiste behandeling. Deze zal je, indien nodig, doorverwijzen naar je huisarts of je dermatoloog.


Crèmes op basis van benzoylperoxide of salicylzuur zijn gewoon te verkrijgen bij je schoonheidsspecialiste en hebben een bewezen invloed op je acné. Een huisarts of dermatoloog kan je een crème op basis van vitamine A of antibiotica voorschrijven.


Het is enorm belangrijk om niet aan je puistjes te prutsen of deze uit te knijpen. Hierdoor druk je niet enkel talg uit je huid, maar ook talg dieper in je huid, w aardoor de ontstekingsreactie net zwaarder gaat zijn.


Gebruik een milde gezichtsreiniger. Te sterk reinigen, te veel reinigen of scrubben kan acné doen verergeren. Het is aangeraden van je huid elke ochtend en avond te reinigen, met een reiniger die geschikt is voor jouw huid. Je kan een peeling gebruiken in plaats van een scrub.


Probeer ook zo min mogelijk je huid aan te raken. Het aanraken van je huid doet het aantal bacteriën stijgen, waardoor je net meer last gaat hebben van puistjes.


Huidverzorgingsroutine

Hierbij geef ik je de standaard huidverzorgingsroutine die ik aanraad bij acné of een vette huid. Dit is slechts een voorbeeld. Je mag me altijd sturen voor meer informatie of een gerichtere huidverzorgingsroutine.


  1. Mattifying Foam: een luchtige reinigingsfoam die het overtollige talg en vet van je huid gaat verwijderen. Aanbrengen op een vochtige huid, cirkelvormig inmasseren en verwijderen met water.

  2. Refiner Essence Oily Skin Lotion: een lotion die de dode huidcellen verwijdert en de huid reinigt. Elke ochtend en avond aanbrengen met een watje.

  3. Balancing Perfecting Serum: een serum dat onzuiverheden gaat voorkomen en corrigeren. Aanbrengen na je reinigen en inmasseren tot het product volledig is opgenomen.

  4. Oil-Free Hydro Mattifying Gel-Cream: een hydraterende en verzachtende crème die het teveel aan vet gaat reguleren.Extra's:

  • Glycocure Intense Renewal Exfoliating Mask: een peeling met een vernieuwende en herstellende werking. Aangeraden om 1x/week te gebruiken

  • Roll-On Spot SOS Solution: een stick die je moet aanbrengen op de geïnfecteerde zone. Geneest de ontsteking en doet de onzuiverheden binnen de 24-48 uur verdwijnen.


Ik hoop dat je nu beter weet wat je kan aanvangen met je onzuivere huid en acné. Indien je nog vragen hebt, aarzel echt niet om me te contacteren. Bezoek ook zeker eens de webshop op www.juliestouch.com

Tot snel

Julie6 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven
 

©2020 door Julie's Touch. Met trots gemaakt met Wix.com